همه چیز درباره سالیسیلیک اسید

23 مهر‌ماه 1402

همه چیز درباره سالیسیلیک اسید

سالیسیلیک اسید ترکیبی آلی است که برای درمان انواع بیماری‌های پوستی از جمله آکنه،لک، اگزما و پسوریازیس استفاده می‌شود. این ترکیب از پوست درخت بید و سایر گیاهان بدست می‌آید اما به صورت مصنوعی نیز تولید می‌شود. سالیسیلیک اسید به صورت موضعی یا خوراکی مصرف می‌شود. فرم موضعی آن به صورت کرم، ژل، پاک کننده‌ها و سرم سالیسیلیک اسید تولید شده است و فرم خوراکی آن به شکل قرص موجود است.  این ماده درمان موثری برای آکنه است و می‌تواند منافذ پوست را باز کرده و باکتری‌های مولد آکنه را از بین ببرد.

فواید سالیسیلیک اسید برای پوست

سالیسیلیک اسید نقش لایه‌بردار پوست را داشته که منافذ را به خوبی تمیز می‌کند. این ماده با غلظت بالا و برای نفوذ به لایه‌های عمقی پوست استفاده می‌شود. همچنین خواص ضد التهابی داشته و قرمزی و هایپرپیگمانتاسیون را برطرف می‌کند. این ترکیب آکنه، زگیل، میخچه، پسوریازیش، شوره سر و خال‌های گوشتی را درمان می‌کند. از این ماده در ساختار بسیاری از محصولات مراقبتی و بهداشتی بهره گرفته شده است که نتایجی همچون صاف و یکدست شدن پوست را به دنبال داشته است.

عملکرد سالیسیلیک اسید بر روی پوست چگونه است

اسیدها به دو دسته آلفاهیدروکسی اسید(AHA) و بتاهیدروکسی اسید (BHA) تقسیم می‌شوند. سالیسیلیک اسید نوعی از بتاهیدروکسی اسید است که ترکیبی محلول در چربی است و با نفوذ به منافذ پوست سلول‌های مرده و چربی اضافه را از بین می‌برد. سرم قرمز اوردینری شامل ترکیبی از اسیدهای آلفا هیدروکسی (AHA) و بتا هیدروکسی (BHA) است که با کاهش تولید چربی از بروز آکنه جلوگیری می‌کند. این امر به باز شدن منافذ کمک کرده و به کاهش التهاب و تورم منجر می‌شود.

غلظت این اسید در محصولات مراقبت از پوست از جمله سرم سالیسیلیک اسید متفاوت بوده و بین 2 تا 0.5 درصد است. افرادی که پوست حساسی دارند باید از غلظت‌های پایین‌تر شروع کرده و به تدریج غلظت را افزایش دهند. برخی افراد عوارضی نظیر خشکی، قرمزی و تحریک پذیری را پس از استفاده از این ماده تجربه می‌کنند که باید مصرف آن را متوقف کنند.

سرم سالیسیلیک اسید

کاربردهای سالیسیلیک اسید برای پوست

سالیسیلیک اسید در محصولات مراقبت از پوست برای درمان آکنه، اگزما و پسوریازیس استفاده می‌شود. این ماده یکی از قوی‌ترین ترکیبات ضد جوش و آکنه بوده که از پوست به طور عمیق لایه‌برداری می‌کند. وظیفه اصلی این اسید لایه‌برداری بوده و قرمزی، تورم و التهاب را کاهش می‌دهد. بنابراین موجب تسریع بهبود جوش‌ها شده و پوست را صاف و درخشان می‌کند. از دیگر کاربردهای این ماده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • درمان آکنه

آکنه نوعی بیماری مزمن و شایع التهابی است که بر اثر ترشح بیش از حد چربی ، انسداد منافذ، تجمع باکتری و فعالیت هورمونی رخ می‌دهد. کاربرد سالیسیلیک اسید جلوگیری از تجمع سلول‌های مرده در منافذ و پاکسازی آن است. این ماده با تمیز کردن منافذ باز پوست از ایجاد آکنه جلوگیری کرده و ظاهر پوست را شفاف و یکدست می‌کند و از ایجاد حالت پرتقالی شکل در پوست جلوگیری می‌کند.

  • باز کردن منافذ پوست

یکی از مزایای اسید سالیسیلیک برای پوست کاهش تجمع چربی است. این ماده با لایه‌برداری از پوست و نفوذ به لایه‌های عمیق‌تر از تولید چربی اضافه جلوگیری کرده و منافذ پوست را باز می‌کند. این ماده دارای خواص ضد باکتریایی است که می‌تواند عوامل عفونی و باکتری‌های موجود د رمنافذ پوست را کنترل کند. این خاصیت به خشک شدن و کاهش جوش‌ها و آکنه کمک می‌کند.

  • کاهش التهاب

اسید سالیسیلیک خاصیت ضد التهابی قوی داشته و با استفاده از این ماده می‌توان به طور موثر التهابات پوستی را کاهش داد و علائمی مثل قرمزی، تورم و التهاب را بهبود بخشید. همچنین این ماده خاصیت ضد میکروبی داشته و می‌تواند باکتری‌های مولد آکنه را از بین ببرد. این اسید با خاصیت ضد التهابی خود در تولید داروهای ضد التهابی و محصولات آرایشی و بهداشتی کابرد فراوانی دارد.

سالیسیلیک اسید اوردینری

  • درمان پسوریازیس

پسوریازیس یک بیماری پوستی مزمن است که با علائمی نظیر قرمزی، خارش، ترک و خشکی پوست همراه است. اسید سالیسیلیک یک ترکیب شیمیایی است که در درمان پسوریازیس مورد استفاده بوده و به نرم شدن و پاک کردن پوسته‎‌های پسوریازیس کمک می‌کند. غلظت مورد استفاده برای درمان این عارضه بین 2 تا 10 درصد است. بنابراین غلظت‌های بالاتر احتمال عوارض جانبی را نیز افزایش می‌دهد.

  • درمان اگزما

اگزما نوعی بیماری پوستی است که موجب قرمزی، خشکی و خارش پوست می‌شود. این نوع حساسیت پوستی درماتیت نیز نامیده می‌شود و تقریبا همیشه همراه با خارش است. این بیماری معمولاً در کودکان و نوجوانان شروع می‌شود، اما ممکن است در هر سنی ظاهر شود.  اسید سالیسیلیک با نرم کردن کراتین که بخشی از پوست است موجب درمان این عارضه می‌شود. این ماده موجب می‌شود سایر داروهای موضعی بهتر بتوانند در پوست نفوذ کنند.

  • درمان لک

اسید سالیسیلیک برای لک صورت نیز کاربرد داشته و می‌تواند از وقوع اسکار و لک‌های ایجاد شده بر اثر جای جوش جلوگیری کند. استفاده از این ماده به شکل صحیح می‌تواند بهترین درمان برای جوش، آکنه و لک‌های صورت باشد. این ماده به از بین بردن لک‌های بارداری و لک‌های ناشی از افزایش سن نیز کمک کرده و با باز کردن منافذ به تجزیه و از بین رفتن چربی و لک کمک کند. همچنین به تغییر رنگ پوست و روشن شدن آن کمک می‌کند.

  • درمان ترک پوست

اسید سالیسیلیک به داشتن خواص ضد التهابی، از بین بردن سلول‌های مرده پوست و افزایش گردش خون به کاهش ترک پوستی کمک می‌کند. این ماده در درمان خشکی پوست موثر بوده و با لایه‌برداری از پوست موجب درمان ترک‌ها و بهبود آن می‌شود. کرم سالیسیلیک اسید اوردینری یکی از محصولاتی است که به ترمیم بافت پوست کمک کرده و لک‌ و ترک‌های روی پوست را بهبود می‌بخشد.

  • بهبود ظاهر پوست

اسید سالیسیلیک می‌تواند به تسهیل جذب مواد مؤثر درمانی در پوست کمک کند. با افزایش جذب مواد مؤثر، اثربخشی درمان‌های دیگر نیز افزایش می‌یابد. این ماده با افزایش جریان خون و مواد مغذی بین سلول‌ها موجب بهبود بافت پوست شده و با لایه‌برداری از آن پوستی یکدست و شفاف ایجاد می‌شود. این ماده یکی از ترکیبات مهم افزودنی در محصولات آرایشی و مراقبتی است.

سرم سالیسیلیک اسید اوردینری

  • تحریک تولید سلول‌های جدید

اسید سالیسیلیک یک ترکیب شیمیایی است که در برخی محصولات مراقبت از پوست مثل سرم سالیسیلیک اسید اوردینری موجود بوده و خاصیت تحریک تولید سلول‌های جدید پوست را داشته و فرآیند تولید سلول‌های جدید پوست را تسریع می‌کند. این ماده به تحریک سلول‌های پوستی در لایه‌های زیرین پوست کمک کرده و روند تجدید سلولی را بهبود می‌بخشد.

عوارض جانبی سالیسیلیک اسید

مصرف سالیسیلیک اسید با غلظت محدود عارضه‌ای برای فرد ایجاد نخواهد کرد اما در غلظت‌های بالا منجر به سوختگی خواهد شد. اگر پوست خشک و مستعد اگزما دارید این ماده موجب تحریک و خشکی بیشتر خواهد شد. همچنین افرادی که بارداری هستند و یا داروهای خاصی مصرف می‌کنند باید در مصرف این ماده احتیاط کنند. اسید سالیسیلیک می تواند از طریق پوست جذب شود و وارد جریان خون شود. این می تواند بر جنین یا نوزاد شیرخوار تأثیر بگذارد.

 غلظت اکثر کرم‌ها و سرم‌های حاوی این ترکیب از جمله سرم سالیسیلیک اسید ۲٪ اوردینری با درصد پایین بوده و با مصرف صحیح هیچ گونه عوارضی در پی نخواهد داشت. توجه داشته باشد که در هنگام مصرف این ماده از قرار گرفتن در معرض نور خورشید به مدت طولانی خودداری کنید. برخی ز عوارض جانبی اسید سالیسیلیک در زیر آورده شده است:

  • خشکی
  • قرمزی
  • تحریک
  • پوسته پوسته شدن
  • خارش
  • سوزش
  • تورم
  • سوختگی
  • حساسیت
  • واکنش آلرژیک

اگر هر یک از این عوارض جانبی را تجربه کردید، باید استفاده از اسید سالیسیلیک را متوقف کنید و با پزشک خود مشورت کنید.

سخن پایانی

همانطور که در این مقاله خواندید اسید سالیسیلیک یک لایه‌بردار مناسب است که مزایای فراوانی از جمله درمان انواع جوش، آکنه، لک و کاهش التهاب دارد. همانطور که گفتیم این اسید در غلظت مناسب در بسیاری از محصولات مراقبتی موجب شادابی و جوانی پوست شده و بدون آسیب موجب بهبود جوش و آکنه می‌شود.

منابع: cerave

دیدگاه کاربران

هیچ دیدگاهی برای این مقاله نوشته نشده است.

دیدگاه شما

محصولات جدید فروشگاه هیوا

55%
سرم تخصصی نیکوتینامید روشن کننده قوی بیواکوا
سرم تخصصی نیکوتینامید روشن کننده قوی بیواکوا
220,000 تومان
99,000 تومان
55%
سرم تخصصی هیالورونیک اسید بیواکوا
سرم تخصصی هیالورونیک اسید بیواکوا
220,000 تومان
99,000 تومان
55%
سرم تخصصی ضدجوش زردچوبه بیواکوا
سرم تخصصی ضدجوش زردچوبه بیواکوا
220,000 تومان
99,000 تومان
55%
سرم تخصصی ترمیم کننده حلزون بیواکوا
سرم تخصصی ترمیم کننده حلزون بیواکوا
220,000 تومان
99,000 تومان
خط چشم رنگی ماژیکی پاستیلی
خط چشم رنگی ماژیکی پاستیلی
139,000 تومان
+
ماسک صورت KDK مدل درخت خون اژدها
ماسک صورت KDK مدل درخت خون اژدها
8,000 تومان
55%
سرم تخصصی ضدچروک و جوانساز رتینول بیواکوا
سرم تخصصی ضدچروک و جوانساز رتینول بیواکوا
220,000 تومان
99,000 تومان
55%
سرم تخصصی ویتامین سی بیواکوا
سرم تخصصی ویتامین سی بیواکوا
220,000 تومان
99,000 تومان

بیشتر بخوانید