بهترین درمان برای لک صورت
15 مهرماه 1402
لکهای پوستی به دلایل مختلفی ایجاد میشوند. لکها معمولا رنگ قهوهای روشن تا تیره داشته و بر روی پوست صورت، دست، شانه و سینه ظاهر میشوند. لکهای پوستی اغلب بر اثر تجمع ملانین ایجاد میشوند. ملانین یا رنگدانه مسئول رنگدهی به پوست است.
آفتاب سوختگی، عوامل هورمونی، مشکلات کبدی، افزایش سن و حساسیت دارویی از دیگر عوامل ایجاد لک به شمار میآیند. روشهای مختلفی درمانی برای لک صورت وجود دارد از جمله استفاده از کرم ضد لک اوردینری. ما در این مقاله به علل پیدایش لکها، انواع لک و شیوه درمان لک خواهیم پرداخت.
لک پوستی چیست؟
لک پوستی یا هایپرپیگمانتاسیون یک عارضه رایج پوستی است که موجب تغییر رنگ پوست به رنگ تیرهتر و بیشتر از رنگ طبیعی ظاهر میشود. این لکها گاها ظاهر ناخوشایندی ایجاد کرده و باعث میشود افراد به دنبال راههای درمان برای لک صورت باشند. لکها اغلب مشکل خاصی برای سلامتی ایجاد نمیکنند اما میتوانند زیبایی فرد را تحت تاثیر قرار دهند. نور آفتاب یکی از مهمترین علل ایجاد لک روی صورت و پوست است.
لکهای بارداری نیز از شایعترین نوع لک در بین خانمها است. احتمال دارد این نوع لک بعد از پایان دوره بارداری برطرف شود اما گاهی تا سالها باقی میماند. لک صورت به دلایل مختلفی اعم از تغییرات هورمونی، نور آفتاب، تحریک پوست و مصرف برخی داروها ایجاد میشود. لکهای صورت ممکن است از لحاظ زیبایی ظاهری و یا دلایل پزشکی نیاز به درمان داشته باشد.
انواع لک پوستی
لکهای پوستی انواع مختلفی دارند که برای درمان هر یک از آنها باید نوع لک را بشناسیم. لکها معمولا خطری در پی ندارند اما شناسایی نوع لک در انتخاب روش مناسب درمان برای لک صورت موثر است. برخی اوقات لکها ضرری برای پوست ندارند ولی از لحاظ ظاهری زیبایی فرد را دستخوش تغییراتی میکنند. بنابراین بعضی افراد به دنبال راهی برای درمان لک صورت میروند. در زیر برخی از انواع لک صورت را نام میبریم.
- ککمک
- لکهای پیری
- لکهای بوجود آمده بر اثر جوش و آکنه
- لکهای بوجود آمده بر اثر جای زخم
- ملاسما یا لک بارداری
- لک صورت ناشی از آفتاب
- لک ناشی از کمبود ویتامین
- لک ناشی از برخی بیماریها
- لک پیسی
علت بوجود آمدن لک صورت
پدیدار شدن لکهای صورت ناگهانی نیست و به تدریج اتفاق میافتد. آگاهی از علت ایجاد لک به ما در انتخاب روش مناسب درمانی برای لک صورت کمک میکند. لکها معمولا نگران کننده نیستند و اختلالی برای سلامتی ایجاد نمیکنند. اما برای برخی افراد ظاهر ناخوشایندی داشته و به دنبال سریعترین راه از بین بردن لک قهوهای صورت هستند. کارکرد نامنظم کبد نیز یکی از عوامل ایجاد لک و ککمک است. در زیر به شرح برخی دلایل ایجاد لک صورت میپردازیم.
-
نور آفتاب
این لکها به دلیل آسیب نوری ناشی از تابش مستقیم آفتاب بر روی پوست ایجاد میشوند. آفتاب سوختگی موجب افزایش تولید ملانین و فعال شدن سلولهای پوستی شده و در شکل گیری لکهای پوست موثر است. قرار گرفتن در معرض آفتاب بدون محافظت کافی در ایجاد لک نقش اساسی ایفا میکند. استفاده از ضد آفتاب یکی از بهترین روشهای جلوگیری از ایجاد لک خورشیدی و درمان برای لک صورت به شمار میرود.
-
تغییرات هورمونی
هورمونها نقش مهمی در حفظ سلامت بدن دارند. لکهای هورمونی، ملاسما یا لک بارداری هستند که به دلیل تغییرات هورمونی در دوران بارداری ایجاد میشوند. این لکها ابتدا کوچک و کمرنگ هستند و به تدریج پررنگتر شده و افزایش مییابند. لکهای بارداری نوعی اختلال رنگدانه است که در دوران بارداری رخ میدهد. بهترین درمان برای لک صورت در دوران بارداری قرار نگرفتن در معرض نور خورشید و یا محافظت کافی توسط ضد آفتاب است که میتواند خطر ابتلا به لکهای بارداری را کاهش داده و یا شدت آن را کمتر کند.
-
چاقی و دیابت
دیابت و چاقی میتواند بر سلامت پوست اثرگذار بوده و خطر ابتلا به لکهای پوست را افزایش دهد. دیابت میتواند با افزایش تولید قند در خون به پوست آسیب رسانده و موجب افزایش لک شود. یکی از راههای درمان برای لک صورت در افراد مبتلا به چاقی متعادل نگه داشتن وزن و داشتن رژیم غذایی سالم است. استفاده از محصولات مراقبتی از جمله کرم ضد لک قوی اوردینری میتواند در درمان این عارضه کمک کننده باشد.
-
عوارض جانبی دارو
داروهای ضد سرطان و ضد مالاریا یکی از مورد به وجود آمدن لک هستند. برخی داروهای میتوانند باعث هایپرپیگمانتاسیون شده و تولید ملانین را افزایش دهند. آنتی بیوتیکهای مثل تتراسایکلین و دوکسی سایکلین، داروهای ضد التهابی غیر ایتروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن، داروهای ضد افسردگی مثل فلوکستین و سرترالین، داروهای ضدمالاریا، مانند هیدروکسی کلوروکین و کوئینین، داروهای سرطان، مانند تاموکسیفن و سیکلوفسفامید از جمله این موارد هستند.
-
التهاب
التهاب موجب ایجاد لک بر روی پوست میشود. التهاب واکنش طبیعی بدن در برابر آسیب یا عفونت است که موجب میشود سلولهای ایمنی به محل آسیب برسند و آن را ترمیم کنند. لکهای ناشی از التهاب معمولا در مناطقی که بیشتر در معرض آسیب هستند مثل صورت، دست و گردن ایجاد میشوند. التهاب ممکن است به دلایل مختلفی از جمله اگزما، آکنه، پسوریازیس و زخم ایجاد شود. سرم ضد لک اوردینری با دارا بودن اسید گلیسیریزینیک خاصیت ضد التهابی داشته و یکی از راههای موثر درمان برای لک صورت شناخته شده است.
راههای درمان لک صورت
راههای مختلفی برای درمان لک صورت وجود دارد اما هیچ راه حل قطعی برای حل این مشکل وجود ندارد. برخی از روشهای درمانی میتوانند به کاهش ظاهر لکهای صورت کمک کرده و میزان آن را به طور چشمگیری کاهش دهند. محصولات اوردینری با تولید کرم ضد لک و یا سرمهای پوستی به کاهش این عارضه کمک کرده هزینهای بسیار کمتر از روشهای کلینیک و پزشکی داشته و عوارض جانبی کمتری دارند. لکهای صورت میتوانند در هر قسمتی از صورت ظاهر شوند اما بیشتر در پیشانی، گونه و بینی دیده میشوند.
در اینجا برخی روشهای درمانی برای لک صورت آورده شده است.
-
ضد آفتاب
ضدآفتاب رکن اصلی محافظت از پوست است. اشعه ماورای بنفش آفتاب عامل اصلی ایجاد لک صورت است و تاثیر مستقیمی در این زمینه دارد. ضد آفتاب اولین و موثرترین درمان برای لک صورت بوده که میتواند در کاهش و کنترل لک موثر واقع شود. توصیه میکنیم از ضد آفتاب با SPF 30 و یا بالاتر استفاده کنید و در صورتی که زمان زیادی را در معرض نور آفتاب به سر میبرید از SPF بالای 50 در این زمینه تاثیرگذاری بیشتری دارد.
-
کرمهای مراقبتی روشن کننده
کرمهای روشن کننده پوست حاوی ترکیباتی هستند که میتوانند تولید ملانین (رنگدانهای که به پوست رنگ میدهد) را کاهش دهند. این محصولات باید به طور منظم استفاده شوند تا نتیجه مطلوب حاصل شود. کرم روشن کننده و ضد لک قوی اوردینری یکی از محصولاتی است که موثرترین درمان برای لک صورت در میان محصولات مراقبتی شناخته شده است. با استفاده منظم از این محصول شاهد کاهش لکهای صورت و چین و چروک خواهید بود.
-
لیزر درمانی
لیزر درمانی یکی از روشهای درمان برای لک صورت است. در این روش با استفاده از نور پرانرژی لکهای صورت را از بین میبرند. لیزر درمانی ممکن است کمی دردناک باشد و نیاز به چند جلسه درمانی داشته باشد. با این روش لایهای از پوست که دچار تغییر رنگ شده برداشته میشود. لیزر درمانی روشی پرهزینه است و بهتر است بعد از امتحان کردن سایر روشها به سراغ این راه بروید.
-
درمان شیمیایی
درمان شیمیایی یک روش درمان برای لک صورت است که درمانی قوی است و میتواند لکهای صورت را از بین ببرد. در این روش محلولی روی پوست قرار میگیرد که از سطح پوست لایهبرداری کرده و منجر به رشد سلولهای جدید میشود. با لایهبرداری از پوست رنگدانههای تیره بهبود یافته و پوست روشنتر میشود. استفاده از این روش اثرگذاری خوبی داشته اما زمانبر است.
-
میکرودرم ابریژن
میکرودرم ابریژن یک روش جوانسازی پوست است که با استفاده از کریستالهای ریز برای لایه برداری پوست انجام میشود. این روش میتواند به کاهش لکها، چین و چروکها و سایر علائم پیری کمک کند. این روش درمان لک صورت توسط دستگاهی انجام میشود که پوست را جوانتر نمایان میکند. میکرودرم ابریژن بدون درد بوده و دوره نقاهت کوتاهی دارد. همچنین برای انواع پوست مناسب بوده و در پوستهای حساس باید با احتیاط بیشتری انجام شود.
-
کرایوتراپی
کرایوتراپی یک روش درمانی است که از سرما برای از بین بردن ضایعات پوستی استفاده میکند. این روش برای درمان لکهای ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید، آکنه و سایر شرایط پوستی استفاده میشود. این روش درمان برای لک صورت با استفاده از یک دستگاه که گاز نیتروژن مایع را به پوست میپاشد، انجام میشود. گاز نیتروژن مایع باعث میشود که ضایعات پوستی منجمد شوند و سپس از بین بروند.
-
درمان خانگی
استفاده از لیمو و عسل یکی از روشهای درمان خانگی لکه های قهوه ای روی صورت است. یکی از بهترین ماسکهای خانگی برای درمان لک صورت ترکیب لیمو و عسل است. لیمو حاوی اسید سیتریک است که یک آنتیاکسیدان قوی است و میتواند به کاهش تولید ملانین، رنگدانهای که به پوست رنگ میدهد، کمک کند. عسل نیز سرشار از مواد مغذی است که در رفع نیازهای پوست موثر است.
علاوه بر این شما می توانید با مراجعه به مقاله 8 روش خانگی برای درمان لک صورت با راه های درمانی بیشتری آشنا شوید.
کلام آخر
در این مقاله در مورد لکهای پوستی و انواع آن توضیح دادیم و روشهای درمانی مختلف را بیان کردیم. برای از بین بردن لک صورت با توجه به نوع لک و علت ایجاد آن میتوان روش مناسب را انتخاب کرد. از آنجائی که لکها آسیبی برای سلامتی ما ندارند اما ظاهر زیبایی پوست را تحت تاثیر قرار میدهند بهتر است با محصولات مراقبتی با کیفیت آن را درمان کنیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله سریع ترین راه برای از بین بردن لک های قهوهای صورت مراجعه نموده و با مطالعه آن با روش های متفاوتی آشنا شوید.
منابع: medicalnewstoday
دیدگاه شما
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
دیدگاه کاربران
هیچ دیدگاهی برای این مقاله نوشته نشده است.